Säkerhet vid snöskottning

Om man arbetar med snöskottning i någon form gäller det att se till att man vet vad man gör. Ju högre höjd man skottar på, desto mer säkerhetstänk måste man ha. Det finns flera olika metoder man kan ta del av och använda för att få en högre säkerhet vid snöskottning. I denna text kommer vi att ta upp några av dessa metoder och redogöra för hur de kan öka en snöskottares säkerhet, oavsett om man arbetar på hög eller låg höjd.

Säkerhet vid arbete på låg höjd

När snön kommer är det dags att ge sig ut och skotta. Om man bor i hus, radhus eller lägenhet med uteplats måste man ofta skotta stora eller små ytor. Det finns flera sätt man kan gå tillväga på men de innebär alla olika risker att skada sig. När man ska skotta snö är det för det första bra att ha bra skor på fötterna, och gärna också broddar så man inte halkar.

Man bör också se till att man har en bra skyffel eller liknande att skotta med. Den får gärna vara ergonomiskt utformad för att den ska vara så skonsam mot kroppen om möjligt. Det gäller också att ha rätt kläder på sig. Om man inte har bra handskar är det till exempel stor risk att man förfryser fingrar och händer. När man skottar måste man också se till att ingen annan skadas. Det gäller särskilt om man använder en snöslunga.

Bra säkerhet vid snöskottning är viktigt

Att skotta snö på hög höjd

Det är viktigt att öka sin säkerhet vid snöskottning på hög höjd. För det första är det kallt och risk att förfrysa sig. På ett tak kan det dessutom blåsa mycket och snö kan yra vilket gör det svårt att se. Ett par solglasögon eller liknande kan vara bra att ha för att skydda ögonen medan man håller på att skotta. Dessutom blir tak ofta hala och blöta efter snön, och om de dessutom lutar är risken att ramla mycket stor.

Om man arbetar på ett tak måste man se till att de som befinner sig nedanför inte kan få fallande snö på sig. Det är också bra om man ser till att det finns en säker väg upp på taket och även någon form av fallskydd. Skyddet kan till exempel bestå av en byggställning med räcke som finns runt huset. Fallskyddet kan också vara en säkerhetssele som fästs i en lina som sitter fast i en stabil del på taket.

Kan sluta med allvarliga skador

Om man inte ser till sin säkerhet vid snöskottning kan även en kortare tids skottning sluta med allvarliga skador. Även om man bara ska skotta en liten uteplats eller trädgårdsgång kan man halka och slå sig rejält. Ska man skotta altantaket eller garagetaket kan man dessutom enkelt ramla ner från taket. Det är därför viktigt att se över sitt fallskydd ordentligt och även kontrollera vad som gäller för att försäkringen ska täcka eventuella skador som uppstår.